Courgette: Een gezonde keuze?

Gepubliceerd op: 20 maart 2024

Courgette, ook wel bekend als zucchini, is een populaire groente die vaak wordt gebruikt in diverse gerechten. Volledig vegan natuurlijk, dus perfect geschikt voor al onze vegan vrienden. Maar is courgette eigenlijk wel zo gezond als beweerd wordt? Laten we eens dieper ingaan op de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van courgette om deze vraag te beantwoorden.

Wat zijn de voedingsstoffen in courgette?

Courgette is een lekkere en voedzame groente die een breed scala aan essentiële voedingsstoffen bevat. Het kan worden gezien als een bron van vezels, vitamine C, vitamine K, vitamine B6, foliumzuur, magnesium, kalium en antioxidanten zoals vitamine A en flavonoïden. Flink wat vitaminen dus. Puur gekeken naar de vitaminen, mineralen en antioxidanten is courgette dus zeker gezond.

Ook bevat een courgette weinig calorieën en weinig vet (via VoedingsCentrum). Al met al een caloriearme groente die ook nog eens superlekker smaakt dus. Tot dusver lijkt courgette gezond, maar we stoppen ons onderzoek natuurlijk niet hier al.

De gezondheidsvoordelen van courgette

Onderstaand hebben we de verschillende gezondheidsvoordelen van courgette uitgewerkt voor jullie. Deze baseren we natuurlijk ook niet op niets, maar op fatsoenlijk onderzoek. Hiervoor hebben we een artikel van DailyFit geraadpleegd, dat dieper in gaat op de vraag of courgette gezond is of niet. Onderstaand een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen van het eten van courgette.

  • Goed voor de spijsvertering: De vezels in courgette helpen de spijsvertering te bevorderen, constipatie te voorkomen en een gezonde darmflora te ondersteunen. Groente met veel vezels zijn altijd een verantwoorde keuze als je last hebt van je spijsvertering en stoelgang.
  • Gewichtsbeheer: Courgette is erg laag in calorieën en koolhydraten, waardoor het een goede keuze is voor mensen die willen afvallen of hun gewicht willen behouden. Je kunt dus vrij veel courgette eten, zonder dat dit aantikt in de calorieën.
  • Hydratatie: Courgette bestaat voor ongeveer 95% uit water, wat bijdraagt aan de hydratatie van het lichaam en helpt om de vochtbalans te handhaven.
  • Ontstekingsremmende eigenschappen: De antioxidanten en fytonutriënten in courgette hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
  • Gezondheid van het hart: De aanwezigheid van kalium en magnesium in courgette kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Is courgette geschikt voor een dieet?

Courgette is een veelzijdige groente die geschikt is voor verschillende soorten diëten, waaronder veganistisch, vegetarisch, keto en paleo. Het is laag in koolhydraten en calorieën, wat het een goede keuze maakt voor mensen die een dieet volgen met beperkte calorieën of koolhydraten.

Hoe courgette te gebruiken in gerechten?

Courgette kan op verschillende manieren worden gebruikt in gerechten. Het kan worden gegrild, gebakken, gestoomd, geroosterd, gevuld of rauw worden gegeten in salades. Het kan ook worden gebruikt als vervanging voor pasta in gerechten zoals courgetti of als ingrediënt in soepen, stoofschotels en ovenschotels. Mogelijkheden genoeg dus! Hoog tijd om eens wat lekkere courgette te scoren en aan de slag te gaan in de keuken. Geniet er van vegan vrienden!

Meer lezen?